25 Ocak 2023 - Çarşamba

“Oyunun kuralını devlet değiştirdi”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir Rödevansli Saha İşletmecileri ve Mahalle Muhtarları ile bir araya geldi.

Yazar - Seda Fidan
Okuma Süresi: 4 dk.
Seda Fidan

Seda Fidan

zonguldakseda@hotmail.com.tr - 05466635167
Google News

Çift asgari ücret maaş şartına rağmen maliyetlerin karşılanacağı yönünde verilen sözlere inanan rödevansli saha sahipleri yıllarca mücadeleyi ve üretimi bırakmadı.

Ancak 2023 yılı asgari ücrete yapılan zam ile isçi maliyetleri artarken, SKG Primlerine de zam yapılmış ve üreticilerin sırtlarına daha çok yük verilmiş oldu.

Bunun yani sıra kuruluş sebebi kömür olan santraller ve çelik üreticileri, rödevansli sahalardan kömür satın almayı bırakınca, milyonlarca masrafa rağmen kömür üreticilerin stok sahalarında birikmeye başladı.

İsçiler isten çıkarılma korkusu yasarken, işverenler de kendilerine emek veren isçilerinin evlerine ekmek götürememeleri neticesinde çekecekleri vicdan azabından korkar oldular.

Binlerce isçi ve aileleri aç sefil kalmasın diye bugüne kadar her türlü zorluğa göğüs gören rödevansli saha sahipleri, artık maliyetlerin altından kalkamaz hale geldiler.

Yıllarca çalmadık kapı bırakmayan madenciler siyasi iktidarın ortaya çıkan ek maliyetlerin karşılanacağı sözünü tutulmasını, CATES, EREN, ERDEMIR, KARDEMIR gibi kuruluşların da kendilerinden kömür satın almalarını talep ediyor.

Ak Parti hükümetinin özellikle son dönemlerde asgari ücretliler, emekliler, tasören, emeklilikte yasa takılanların sorunlarına çözüm bulmuşken, Rödevansli saha sahiplerinin taleplerine de secime kadar cevap vermeleri gerekiyor.

Milyonların taleplerine cevap veren ve yüzlerini güldüren iktidarın yaklaşık 15 bin rödevansli saha sahibi, çalışanı ve ailelerinin de yüzlerini güldüreceğine inanıyorum.

Sayı azımsanacak kadar değil çünkü.

Bir oy ile sandığa gömülenleri gördük bu ülkede.

Ama iktidarın en başındakilerinden çok Zonguldak milletvekilleri ve temsilcilerinin bu konuda kabahati büyük.

Kendi menfaatleri dışında hiçbir şey düşünmeyen iktidarın Zonguldak Milletvekilleri yıllarca “Yaparız, hallederiz, çözeriz” ağzıyla Zonguldak halkının ve rödevansli saha sahiplerini savsaklamaktan, bastan atmaktan öteye geçemediler.

Hani bazı fabrikalar geçtiğimiz dönemlerde özellikle ilçelerde çalışanlarına siyasi baskı yapmışlardı ya…

İlla rödevans sahipleri demi ayni baskıyı yapsınlar?

(…. Oy verirseniz isten atılırsınız) mi desinler?

Ayıp ya vallahi ayıp.

Benim içim acıyor. Ya kapanırlarsa, ya o kadar isçi açıkta kalırsa diye,

İşverenler isten çıkartmak zorunda kalırsak o isçilerin vebalini nasıl öderiz derdinde

Bizim siyasiler de vicdan yok belli ki.

Sadece kendileri, sadece kendi menfaatleri.

Yıllarca üretim yapan isçiler hariç Zonguldak’ta sporda, sanatta, sosyal yardımlarda iktidar gibi var olan Rödevansli saha sahipleri o kadar emeklerine rağmen yok sayılmamalı.

22 yıldır var olan iktidar bunları görmezden gelmemeli

TSO Başkanı Metin Demir rödevans sahalarının sorunları ile ilgili olarak saha sahipleri ve muhtarlarla Ticaret Sanayi Odasında bir araya geldi

Ve dedi ki; “Biz devletimizden fazla bir şey  istemiyoruz. Oyun oynanırken oyunun kurallarını değiştiren devlet. Oyunun kuralı değişirken artan ek maliyetleri karşılaması gereken de devlet. Devlet bize bunun sözünü de verdi. Sadece bize getirdiği ek maliyetleri karşılayacağı sözünü tutmasını bekliyoruz. 8 yıldır fedakârlıkla, zararla verilen sözler yerine getirilecek, ek maliyetler karşılanacak diye çalışıyoruz. Ama artık tahammülümüzün sınırına geldik. Nezaketle bürokratik kurallara uygun giderek gelebildiğimiz mesafe bu. İnşallah siyasetçilerimiz bu topluluğun da sesini duyup gereğini yaparlar, bizde ağzımızın tadıyla isimizi yaparız”  

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.