23 Ocak 2023 - Pazartesi

Çaba değil çözüm lazım

Son bir haftadır Zonguldak ve Türkiye’nin gündeminde yer bulan Rödevans işletmecilerinin sorunu ve çözüm yolu arayışları devam ediyor.

Yazar - Seda Fidan
Okuma Süresi: 3 dk.
Seda Fidan

Seda Fidan

zonguldakseda@hotmail.com.tr - 05466635167
Google News

Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nun ürettiği kömürün yanı sıra ihale ile Rödevans işletmelerine devredilen kömür üretimi konusunda sıkıntı yaşanmazken,  pazarlama konusundaki sorunlar bir türlü aşılamadı.

Zonguldak ekonomisine önemli katkı sağlayan Rödevans işletmeleri, bünyelerinde çalıştırdıkları işçi ve ödedikleri vergilerle de Zonguldak ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor.

Birkaç yıl öncesinde alınan bir kararla özel kömür işletmelerinde çalışan madencilere iki asgari ücret maaş şartı getirilmesine rağmen bu zamana kadar düzenli olarak şartları yerine getiren Rödevans işletmecileri, son yapılan asgari ücret zammı ile birlikte maliyetlerin daha da arttığını belirttiler.  

Seslerini duyurmaya çalışan Rödevans işletmecileri Siyasi iktidarın destekleyici tedbirler almasını ve Eren Enerji, Kardemir, Erdemir gibi büyük kuruluşlara da kömür satışı yapmayı istiyor.

Geçtiğimiz hafta Zonguldak’ta Rödevans işletmeciliği yapan ve yüzlerce çalışanı olan Alaattin Kurnaz ve İsmail Ofluoğlu’nun yaptıkları çağrılar üzerine olumlu gelişmeler yaşandı ve Eren Enerji bu hafta itibariyle kömür alımına başlayacaklarını belirtti.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen açıklama yaparak Rödevansçıların sorularının çözümü için uğraştıklarını belirtti. Türkmen; “ Bundan 1-2 gün önce de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hem Enerji Bakanı Fatih Dönmez, hem de Taner Yıldız ile görüştük. Onlar için bir kanun teklifi veya kararname ile beraber sorunlarını çözmeye gayret edeceğiz. Rödevansçıların sıkıntılarının ne olduğunu biliyoruz ve onun için de çaba sarf ediyoruz.” Dedi.

Çaba sarf etmekten daha çok çözüme kavuşturulması gerekiyor bu konunun.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MYK üyesi Murat Kotra ise basın açıklaması yaparak Rödevans İşletmelerinin önemine değindi.

RÖDEVANS İŞLETMELERİ ZONGULDAK İÇİN NEDEN ÖNEMLİ

  1. Rödövans işletmeleri TTK'nın terk ettiği, üretimden çekildiği atıl sahalarda yüksek maliyetlerle yatırım yapıp, Taşkömürünü yeniden üretime ve ekonomiye kazandırıyorlar.
  2. Yasal statü içinde TTK ile sözleşme yaparak kurumsal kimlikleri ile üretim yapan bu işletmeler TTK'ya ton başına rödevans ücreti ödeyerek, TTK'nın bütçesine katkı sağlıyorlar.
  3. Devlete vergi ve sigorta primi ödeyerek, devlet bütçesine katkıda bulunuyorlar.
  4. Binlerce insanımıza iş ve ekmek kapısı olup sosyal hayata büyük destek sağlıyorlar.
  5. Şehir ekonomisinde dolaşan sıcak para, rödövans işletmelerinde çalışan ve en az iki asgari ücret tutarında maaş alan maden işçilerinin maaşlarından oluşuyor.
  6. Sektöre bağlı yan sanayiinin gelişmesine, ocak vagonları ve maden makineleri üretimiyle ilgili işyerlerinin sektöre bağlı çalışmasına imkân sağlıyorlar.
  7. Yaptıkları üretim ölçüsünde, devletin döviz kaybına engel oluyorlar.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.