Mevzuat mı işlemiyor? Çalışanlar mı işi bilmiyor?
Geçtiğimiz günlerde inşaat mühendisi Turgut Hamzaçebi yapmış olduğu açıklamasında, mevzuata, siteme ve işleyişe isyan etmişti.

Seda Fidan
zonguldakseda@hotmail.com.tr - 05466635167Kendi yaşadıklarından yola çıkarak, iş hukuku, mevzuat nedeniyle, sistem eksikliği ve yetkili çalışanların kendi işlerini kolaylaştırmak için vatandaşlara yaşattıkları zorluklardan bahsetti.
Hamzaçebi detaylı anlattığı konuyu; “Umutla gidip, hangi kapıyı çalsak Mevzuat Hazretleri karşımıza dikilir. Bin bir formalitelerin sonu gelmez. Sorunlar bir türlü çözülmez. Aslında sorun ya sistemdedir, ya mevzuattadır ya da bunları uygulayanlardadır! Git gel yaptırır insana, şu eksik, bu eksik der bir türlü işi sonlandırmaz” diyerek özetlemiş oldu.
Konu sadece Hamzaçebi’nin içinde bulunduğu inşaat sektörü ile ilgili değil tabi bu yaşananlar.
Hangi kurum veya kuruluşa gitsek, çalışanın kolayına geldiği şekilde vatandaşın işi çözülür.
Tabi böyle olduğu için bir günde hallolacak, arşivlerden veya sistemden çözülebilecek işlemler için vatandaş gerekli bütün kurumlara git gel yaparak günler sonra işini halledebiliyor.
Noterde sıra bekle, bankada bekle, ödemeleri yap, makbuzu al, isteyen kurumdan tekrar sıra al, evraklarını teslim et, sisteme işlenmesi için sırası bekle, memurun çıktı alıp sana imzalatmasını bekle, kurum onayı bekle derken, bir günlük işin hallolması haftaları buluyor.
Çoğu kurumda işi bilmez, kendini Kafdağı’nda sanan, kendi işini kolaylaştırmanın peşine düşmüş memurlar olduğu için vatandaş zorda bırakılıyor.
Bende konuyla alakalı kendimden bir örnek vermek istiyorum.
1999 yılında meslekte işe başlamış olmama rağmen emekli olamadım.
7438 Sayılı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kanunu Hk. Çıkınca geriye dönük prim hesaplamasına gittim kuruma.
Maalesef 1999 yılından bir gün bile sigorta girişim olmadığını öğrendim.
Ne yapabilirim diye düşündüm araştırdım.
Normalde hizmet tespit davası 5 yıl içinde açılabiliyormuş.
Ancak çalıştığını gösterir belge ve iki şahit ile 5 yıl geçse de dava açılabiliyormuş.
Düştüm belge peşine.
Çıkan her yayın organlarından Valilik basın, savcılık basın, emniyet basın, il kütüphanelerine verilme zorunluluğu olmasına rağmen maalesef arşivlerinde o tarihe ait bir yayın bulamadım.
Bana Millet Kütüphanesine sor bütün yayınlar orada toplandı dediler, oraya bile başvurdum
Ancak dijital arşiv bilmem kaç yılında başlamış, 1999 döneminde çalıştığım derginin adını bile bulamadım.
Haliyle geriye dönük hizmet davası açamadım.
Halbuki buradaki basın bürolarında veya il kütüphanesinde toplanan yayın arşivleri o zaman dijitale geçirilmiş olsa idi, çoktan emekli idim.
Alin size işte, mevzuat, işleyiş veya o zamanki memurların işleyişi yerine getirmemesi benim yıllarıma mal oldu.
Bu kadar zor olmamalı her şey
Veya bu kadar zorlaştırılmamalı.
Vatandaşın işini kolaylaştıracak mevzuatlar, iş hukuku düzenlemeleri veya mevzuatların işleyişi ile alakalı çalışacak, işi bilen sorumluluk sahibi personeller kurumlarda bulundurulmalı.