“SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA EMEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİM”
Zonguldak İli Artvinliler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu derneğin yapısı hakkında bilgiler verdi.
1992 yılında kurulan dernekte 12 dönemdir başkanlık yaptığının altını çizen Zonguldak İli Artvinliler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Osman Bekaroğlu, artan emeklilikler ve üniversiteyi Zonguldak dışında okuyan öğrenciler nedeniyle üye sayılarının ilçelerle beraber 200-300`lere düştüğünü belirtti.
Osman Bekaroğlu kimdir?
25. 01.1953 tarihinde Artvin Hopa Çamlık köyünde doğdum. İlk okulu köyümde, ortaokulu Hopa`da, Liseyi Hopa 1, Artvin Sanat, Lise Yapı Sanat, Ankara Akşam Ticaret, Rize Akşam Ticaret. Zonguldak Akşam olarak çeşitli okullarda okuyarak Liseyi bitirdim. Karaelmas Üniversitesi Muhasebe mezunuyum. Şuanda Artvinliler Derneği başkanıyım. CHP Belediye Meclis üyesiyim. Türkiye bağımsız Emekliler Platformu Örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Bati Karadeniz Bölge sorumlusu ve Zonguldak’ın örgütlenmesinden sorumluyum. Bunun yanında Tüketici Hakları Derneği Başkan Yardımcısıyım. Önceden ADD Başkan Yardımcısı idim, simdi ADD üyesiyim. Sakatlar Derneği üyesiyim. Dul ve Yetim Derneğinin üyesiyim. Türkiye Artvinliler Federasyonu ve Çevre platformu üyesiyim. İnsanın ve doğanın olduğu her yerde varım. Karşılığında çok, bir beklentim yok. Gönüllülük esasi ile insanları sevdiğim için her yerde varım. Ben 45 yıldır Zonguldak’tayım ve iyi konumdayım. 1977 Rize’den Zonguldak’a geldim. Rize’de PTT’de memuriyet hayatına başladım. PTT özelleşti, Türk Telekom Bölgeye geldim. Orası özelleşti Tarım İl Müdürlüğüne atandım ve oradan emekli oldum. Çeşitli görevlerde çalıştım bizim aile Mezarlığımızda Zonguldak şehir merkezinin göbeğinde.
Artvin İli Derneğinden bahseder misiniz? Kaç yılında kuruldu ve sizin Başkanlık serüveniniz nedir?
Derneğimiz 1992 yılında kuruldu. Benim 12. donemdir başkanlık yapmaktayım. Mutluyum da. Arkadaşlarım sağ olsunlar dönemdir teveccüh gösterip beni başkanlık yapıyorlar.
Dernek üye sayınız nedir ? Derneğinizin etkinliklerinden bahseder misiniz?
Ben 1977 yılında Rize`den Zonguldak’a tayin geldim. O zaman 10 bine yakın Zonguldak’ta Artvinli vardı. Tabi her gecen gün emekli olan sayısı çoğaldı ve çocuklar üniversiteyi kazandıkça Zonguldak’ta göçler arttı. Simdi Zonguldak’ta İlçelerimizle beraber 2/3 bin Artvinli, 200/300 kadarda dernek üyemiz var. Her 8 Martta dayanışma gecesi yapıyorduk. Artvin İlimizin gelenek ve göreneklerini tanıyorduk. Ancak pandemiden dolayı yapamadık. Ekonomik şartlar bu tür organizasyonları zorlaştırdı. İnsanların bu tür etkinliklere katılması ve destek olması zorlaştı. Ama gayret gösteriyoruz. Yapmaya da çalışacağız. Her yıl çok güzel etkinlikler yapıyorduk. Film galaları yaptık, konserler verdik. Etkinlikler yanında çeşitli gündemlerle alakalı basın açıklamaları yaptık. Filyos yolu can çekişiyor diye basın açıklaması yaptık. Türkiye geneli HES˚lerle alakalı açıklamalarımız oldu. Karadeniz can çekişiyor diye, sigara ile mücadele, israf ile, bireysel silahsızlanma ile ilgili çeşitli oldu.
İl dışında olan hemşerilerinizle diyaloglarınız nasıl? Zonguldak’a dönüş anlamında çağrıda bulunuyor musunuz?
Buradan ayrılanlar zor geri döner. Çünkü herkes memleketine gitmiştir, Bursa, Eskişehir, Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlere göçmüşlerdir. Çoğu emeklimiz kendi memleketine gitmiştir, bazıları da okuyan, evlenen çocuklarının pesinden gitmiştir.
Birçok dernek Zonguldak’a okumaya gelen hemşerilerini tespit edip onlara burs imkanı ve onlarla çeşitli etkinlikler içine giriyor. Artvinliler Derneğinin hemşeri öğrencileriyle arası nasıl? Burs imkanı var mi?
Öğrencilerimizle çok güzel diyaloglarım oldu. Özellikle secim döneminde 100˚e yakın Artvinli öğrenci gencimizle kahvaltıda falan buluştuk. Kendileri hep benim yanımdaydı. Bizde burs anlamında yanlarında olamasak bile ihtiyacı olan öğrencilerimizin sorunlarının noktasında kendilerinin yanındayız. Biz tabela derneği olmamak için mücadele veriyoruz. Biz çünkü bu şehrin sakini değil, sahibiyiz. Her taşın altında varız.
Son olarak neler söyleyeceksiniz?
Artık ben Zonguldaklı oldum. 45 yıldır Zonguldak’tayım. belki de en yenisi benim. Diğerleri çok eskiden beri Zonguldak’talar. Esim de burada dogma, büyüme. İki çocuğum var. Siyasetle uğraşıyoruz. Şimdilerde. Türkiye Bağımsız Emekliler Platformunun kuruluş çalışmalarını yürütüyoruz. Üye çalışmalarımız devam ediyor. O nedenle sadece Artvinli değil emekli tüm hemşerilerimizle iç içe olmaya çalışıyoruz. Emeklilerimizin sorunlarını birlikte çözmeyi hedefliyoruz. Su anda 50 bine yakın örgütlü toplum olduk. 4 tane büyük platform oluşturduk. İlerleyen günlerde sendikalaşacağız. Tüzük hazırlanıyor. Ankara’da kurultay yapacağız ve yasal olacağız. İşimiz bundan sonra daha çok emekli ve daha çok emeklinin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda çaba sarf etmek olacak. Bu nedenle bütün emeklilerimizi bu platform çatısı altında toplanmaya davet ediyorum. Bugüne kadar 30˚a yakın dernek, cemiyet vesaire platformda yer aldım. Zonguldak'ın sorunlarının çözümü noktasında da emek vermeye devam edeceğim. Birçok kuruluşta yer almaktan da mutluyum. Benim isim insan. yeter ki elimizden bir şey gelsin.