Hamzaçebi mühendislikten küresel ısınmaya çözüm önerileri

İçmesuyu konusunda sık sık kamuoyuna açıklamalar yapan inşaat mühendisi Turgut Hamzaçebi bu kez küresel isinma ve buna inşaatların etkisi ile birlikte çözüm yolları hakkında da konuştu.

Yaşam Yayın: 03 Eylül 2024 - Salı - Güncelleme: 03.09.2024 13:19:00
Editör - SEDA FİDAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News
Geçmiş yıllarda su getirme konularında proje üreten ve uygulamalarını yapan Hamzaçebi Mühendislik sahibi Turgut Hamzaçebi tecrübelerine ve gözlemlerine dayanarak su sıkıntılarına ve kuraklığa dikkat çekerek açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi; "Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri, en yüksek zirvelerden Okyanus derinliklerine, Ekvator dan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissedilmektedir. Kutuplarda buzullar ermekte deniz suyu seviyeleri yükselmekte, erozyonlarla toprak kayıpları yaşanmakta, kasırgalar, seller ve taşkınlarınşiddeti artmakta, kuraklık ve çölleşme ile birlikte iklim değişiklikleri yaşanmaktadır. Kuraklık ve aşırı sıcaklar orman yangınlarını tetiklemekte dünyamızın oksijen dengesi bozulmakta, bitki ve hayvan türleri zarar görmektedir. ⚫ Bütün bu saydıklarımı ülkemizde de daha çok hissetmeye başladık. Ülkemizde yaşanan küresel ısınma özellikle su kaynaklarımızı etkilenmektedir. Sıklıkla görülen orman yangınları kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar yaşanmaktadır. ⚫ Dünyadaki binalar, yerleşkeler, ürün üretimleri ve enerji tüketimi gibi her türlü insan faaliyetleri sera gazı salınımına neden olmakta ve ikiyüzden fazla çevresel etki gerçekleştirmektedir. Çevresel etkilerin en önemlisi küresel ısınma etkisidir. Dünyadaki çevresel etkilerin yüzde 70'i binalar tarafından yapılmaktadır. İşte bu doğrultuda binaların yeşil bina olarak yapılması dünyanın korunması için bir zorunluluk halini almıştır. ⚫ Planlamadan tasarıma, inşaat işletme bakım yenileme ve yıkıma kadar çevresel etkiler dikkate alınır. ⚫ Binalar çevre üzerinde doğrudan ve dolaylı kapsamlı etkilere sahiptir. Binalar inşaat, kullanım, yenileme, yıkma işlemleri sırasında enerji,su ve hammaddeleri kullanır, atık üretir ve potansiyel olarak zararlı atmosferik emisyonlar yayar. Böylesi çevresel etkilerin önlenmesi için yeşil bina standartlarının oluşturulması gereklidir. ⚫ Yeşil bina, bir binanın yaşam döngüsü boyunca çevre sorumluluğunu ifade eder. • Araziyi en uygun şekilde değerlendiren, dönüşebilen ve geri kazanılan malzemeleri kullanan, fosil yakıt tüketimi olmayan, gün Işığından maksimum seviyede yararlanan, yağmur suyu kullanan ve arıtımına önem veren, yalıtımı en üst düzeyde kullanan binalara yeşil binalar diyebiliriz. ⚫ Artık inşaat sektörünün ülkemizde de yeşil binalara yönelme zorunluluğu oluşmuştur. Biz inşaatçıların belirli standartlara uyarak çevreye en az zarar veren tasarım ve inşaat pratiğine biran önce geçmemiz gerekmektedir. Erken alınan tedbirler bir çok sorunu da önceden engelleyebilir" dedi.
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.