Palabaş’ın ilk 5 ay karnesi

31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi tarafından Belediye Başkan Adayı gösterilen, sandıktan çıkan yüzde 43 oy oranı ve 1906 oy ile Çatalağzı Belediye Başkanı seçilen Yavuz Palabaş çalışmalarına hızlı başladı.

Siyaset Yayın: 12 Eylül 2024 - Perşembe - Güncelleme: 12.09.2024 11:37:00
Editör - SEDA FİDAN
Okuma Süresi: 11 dk.
Google News

Çalışanlarını biriken alacakları konusunda rahatlatarak görevine başlayan Belediye Başkanı Yavuz Palabaş, hizmetleri yerine getirebilmek adına yatırımcıları ve belediyeyi bir araya getirmeyi başardıklarını belirtti.
 

“Çatalağzı, tünellerin açılmasının ardından gelişecek”

 

Bizim ilk 6 ay uyum sürecimiz. Ama bu 6 ay bizim çalışmayacağımız, verdiğimiz vaatleri unutacağımız anlamına gelmiyor. Vaatlerimizin bir çoğunu şimdiden gerçekleştirmeye başladık. Ama Çatalağzı’nın Zonguldak’a çok yakın olması, tünellerin açılıyor olması dezavantaj olarak gösterilebilir, Çatalağzı’nı transit geçiş olarak engelleyeceği düşünülebilir ama ben tam tersini düşünüyorum. Tünellerin Kilimli’de birleşmesi ile Çatalağzı’nın Zonguldak’a ulaşımı 7 dakikaya düşecek. Zonguldak Merkeze ve Kilimli İlçesine bu kadar yakın olup da devlete ait, devlete devredilen toplu konut arazisi olan tek belde Çatalağzı. Ve deniz gören tek belde. Zonguldak doldu taştı, Kilimli doldu taştı. Diğer tarafa gittiğimizde Türkali Filyos var. Filyos’ta yer fiyatları çok yüksek. Bizim Plevne okulumuzun üzerinde yaklaşık 20 dönüm araziyi TOKİ aldı. Ücretsiz olarak kamulaştırdı. Bizim Göcükalti mevkiimizden başlayıp Kilimli’ ye kadar uzanan 28 hektar arazi de TOKİ’ye devredilmek üzere 2 B arazisi kapsamından çıkartıldı. Biz istesek de istemesek de Çatalağzı gelişecek. Bu gelişime biz yön verebilecek miyiz, veremeyecek miyiz?

 

“Hizmet anlamında herkesi bir araya getirme becerisi gösterdik”

 

Çatalağzı’na doğalgaz gelmiş, bütün evlere bağlanmış belediye binamızda doğalgaz yok. Biz bunu yaptıracağız. 1 milyon 100 bin TL maliyeti var. Termik santrallerin sahipleri, yöneticilerinin hepsine teşekkür ediyorum. Özellikle Eren Enerji ailesine çok teşekkür ediyorum. Göreve geldiğim günden beri hiçbir konuda bizleri yalnız bırakmadılar. Çatalağzı Belediyesine kendi belediyesi gözüyle bakıyorlar. Bu tavır ve tutum bizim için çok önemli. Su borusunun değişiminden tutun asfaltlanmaya kadar toplumsal fayda sağlayan hiçbir şeyden kaçınmıyorlar. Tabi bu bizim istediğimiz zaman olacağı anlamına gelmiyor. Bir ay sonra oluyor, iki ay sonra oluyor ama toplum yararına ne işimiz olursa yardımcı oluyorlar. Biz göreve geldiğimizden beri herkesi bir araya getirme becerisi gösterdik. Hizmet yapılıyor ama belediye kasasından para çıkmıyor, yatırımcılar destek oluyor. En güzel tarafı bu isler yapılırken maddi anlamda bir harcama kalemi oluşmuyor. Biz yapılmasını istediğimiz hizmetin hikayesini ve gerekliliğini anlatıyoruz sağ olsunlar onlarda bizi kırmıyorlar.

 

“Yüzde 50’nin üzerinde doğalgaz tamamlandı”

 

Bizim toplamda 6 mahallemiz var. 3 mahallemize doğalgaz gitmedi. Kuzyaka mahallemizde gecen ay Doğalgaz ana hattı geçti, Kasım ayı itibariyle dağıtıma başlanacak ve oradan Kokurdan mahallemize girecek. Doğalgaz çalışmalarımız yüzde 50’nin üzerinde tamamlandı diyebiliriz,     

 

“Ring Taksi uygulamasını başlattık”

 

Biz Ring Taksi uygulaması başlattık. Ulaşımı uzak olan iki mahallemize. İnsanlarımız bize güveniyorlar. İnsanlarımız 5 kilometre yol yürümek veya bireysel taksi parası ödemek zorunda kalıyorlardı. Biz Ring Taksi uygulaması ile vatandaşlarımızın 30 TL ile Çatalağzı merkeze inmelerini sağlıyoruz. Sağ olsun taksici arkadaşlarımız da kabul etti. Taksici arkadaşlarımızın belirli bir ücretini biz karşılıyoruz. Yakıt ücreti belediyemiz tarafından karşılanıyor.

 

“ÇATABEL isimli şirketimizi kurduk”

 

Belediyeler bir kamu kurumu. Hem hizmet yapabilen hem de hizmet satın alabilen bir yapıya sahip. Bizim belediyeyi belediye başkanı olmadan da yönetilebilecek bir yapıya kavuşturmamız gerekiyor. Bu yapıya kavuşturabilirsek ne mutlu bize. Biz bunun ilk adımını attık. Bir belediye şirketi kurduk. Bunun en güzel örneği Çaycuma Belediyemiz. Sayın Bülent Kantarcı’ya da hem teşekkür etmek isterim hem de tebrik etmek isterim. Çaycuma Belediyemizin hiçbir hizmeti belediye şirketi dışına çıkmıyor. Bütün hizmetleri kendi bünyesinde yapıyor. İnşallah bizde böyle bir yapıya kavuşuruz. ÇATABEL isimli şirketimizi kurduk. % 100 Belediye sermayeli, % 100 Belediyemizin iştirakinde olan şirketimizi kurduk. Tabi bunun riski de var. Yürütemezsek, yapamazsak 200 bin TL’mizin üzerine su içeriz ama eğer ki öngördüklerimizi, istediklerimizi gerçekleştirebilirsek her yıl 100 milyon 150 milyon geliri olan ve hizmetlerini kendi kendine yapabilen bir Çatalağzı belediyesi olmuş olur. Tabi bu sırtımıza baki olan bir durum değil. Biz yapalım bizden sonra gelenler daha ileriye götürmek için uğraşsınlar. Siyaset bazen yutkunmak zorunda olduğunuz bir alan. İnşallah bizden sonrakiler yutkunmak zorunda kalmaz, belediye çok güçlü olur. Kendi hizmetlerini kendi yapabilen bir belediye olur. Tek temennimiz bu. Ama ben inanıyorum bu hale getireceğiz. Bize güvensinler. Biz yapamazsak da daha başka kimsenin yapabileceğini de  düşünmüyorum. Biz istiyoruz ki bir yere araba gidecekse bana sorulmadan garaj amirimiz aracılığıyla gitsin, bir yere yol yapılacaksa bana sorun ulaşmadan fen işleri tarafımızca çözülebilsin. İşte o zaman o belediyenin belediye başkanına da ihtiyacı yok. Biz gidelim belediyenin önünü açacak yatırımlarla meşgul olalım, daha büyük hizmetleri yapabilmek için adim atalım, araç parkımıza yeni araçlar temin etmekle uğraşalım, beldede ki ufak eksiklikleri ve vatandaşların taleplerini yetki verdiklerimiz çözsün. Böyle bir yapı oluşturabilirsek ne mutlu bize.

 

“Kurulmasında öncü olduğum kooperatifte bugüne kadar 14–15 Milyon para dağıtıldı”

 

Biz 2019 yılında aday olduğumda ben kooperatif vaadi vermiştim. Seçilemedim ama Çatalağzı’nda kooperatif kurulmasına vesile olduk. Kooperatif o zaman 22 bin TL’ye mal oldu. Tüzel kişiliği olan o zamanki belediye başkalığının yapamadığını biz yaptık. Biz öncülük yaptık, kooperatif kuruldu. Bu kooperatifin Çatalağzı’nda yaşayanlara dağıttığı para 14—15 Milyon TL’yi buldu. Biz insanları bir araya getirmeyi başardık. İnsanlar bize güveniyorlar. Simdi defne kurutma fabrikası kuruluyor. Arkadaşlarımız 13_14 Milyon para harcıyorlar. Onlardan da Allah razı olsun. O bölgede toplanan defne en az 10 kat daha değerlenecek. 30 tane bizim kendi insanimiz çalışacak. Yaklaşık 1. 1.5 Milyon Liralık girdisi olacak Çatalağzı’na. 2019 yılında atiğimiz adimin hisselerini almaya başlıyoruz. Keşke daha önce olsaydı.

 

“Çatalağzı’nda yaşayın demekle olmuyor, yaşanabilir hale getirmemiz lazım”

 

Çatalağzı’nda ağır sanayiler var. Çatalağzı 3 bin 3 bin 500 kişinin çalıştığı bir yer. Ereğli’de 4 bin 500, 5 bin kişi çalışıyor, Ereğli’nin nüfusu 200 bine dayandı, Çatalağzı’nda 3 bin, 3 bin 500 kişi çalışıyor.  Devlet teşebbüsü de olsa, özel teşebbüs de olsa maaşları, gelir durumları iyi. Çatalağzı’nda 3 bin, 3 bin 500 çalışan varken, 6 bin 6 bin 500 nüfusu olması düşündürücü. Bu bize sunu gösteriyor, nüfusumuz sosyal yaşam alanları olmadığından artmıyor. Örneğin Çatalağzı Belediyesi Kilimli Belediyesinden önce doğalgazı getirmiş olsaydı daha çok nüfusa sahip olacaktı. Çatalağzı çok değerli gelin burada yaşayın demekle olmuyor. Yaşayan ve yaşamasını beklediğiniz insanların sosyal imkan sunabiliyor musunuz ona bakmak lazım. Mesela iyi eğitim, iyi okul imkânı sunabiliyor musunuz, kişisel gelişimlerini sağlayabilecekleri iyi bir imkan sunabiliyor musunuz, temiz bir çevre temiz bir yapı, iyi bir belediyecilik imkânı sunabiliyor musunuz, iyi bir yapılaşma sunabiliyor musunuz artık bunlara bakılıyor. Çatalağzı’nın 30_35 bin nüfuslu olduğu dönemlerdeki kriterler değişti. O zamanların sadece başımızı sokacak bir evimiz olsun, TTK ‘da çalışalım, evimizi köyümüzü yaptıralım anlayışı çok geride kaldı.  Çatalağzı’nda belki de 200’ün üzerinde mühendis vardır. Ve hiç biri Çatalağzı’nda oturmuyor. Daha önce Işıkveren mevkiindeki lojmanlarımızda mühendislerimiz oturuyordu, müdürlerimiz oturuyordu. Işıkveren  Ortaokulu her yıl Türkiye çapında derece çıkarttı.

 

“Özelleştirmeye çıkarılacak araziyi üniversitenin almasını ve kampüs yapmasını arzuluyoruz”

 

Işıkveren bölgemizde 127 dönüm arazi var. Bu arazinin 7 dönümü il Özel İdareye ait, 1200 metre karesi Çatalağzı Belediyemize ait bir arazi var. Yasam alanı oluşturulabilecek çok güzel bir yer. Burası EUAS tarafından özelleştirmeye çıkarılacak. Aslında orası yeni bir kampus isteyen Bülent Ecevit Üniversitemiz için kampüs olabilecek yer. Yabancı dilleri oraya taşıyın, arka tarafına denizcilik açılıyor onu taşıyın. Orası üniversiteye verilebilir. Üniversite öğrencilerinin girdiği yer hem değişiyor, hem gelişiyor. Geriye gitmekte bir değişim ama biz bu değişimi ileriye gitmek yönünde olsun istiyoruz. Öğrencilerin ileriye yönelik gelişimlere çok katkısı oluyor. O bölgede bizim 100_150 yıllık ağaçlarımız var. Doğal bitki örtüsü bozulmadan, o yapı bozulmadan çok güzel bir üniversite kampüsü olabilir. Bahsettiğimiz yer EUAS’in sosyal tesislerinin olduğu yer. 127 dönüm tek tapu orası. Zonguldak’ın gözbebeği yerlerden bir tanesi. Bunun da değerini bilecek olan gözbebeğimiz gençlerimiz. Ben oranın öğrencilerimize daha çok yakışacağını düşünüyorum.

 

“Belediyenin makus tarihini değiştireceğiz”

 

Seçim beyannameleri konusunda ve hizmet etme isteği konusunda samimi olduklarını belirten Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Başkan Palabaş,“Biz samimiydik, halkımızda samimi idi. Sonuçta bizde halkın içinden gelen biriyiz. Eksiklikleri görüp nasıl giderilmesiyle ilgili daha önce yorumlar yapmıştık, akıl yormuştuk. Vatandaşlarımız teveccüh etti, bu yetkiyi bize verdi, bizim de hiçbir mazeretimiz olmayacak. Biz eksiklikleri anlatmaya değil düzelteceğiz diye geldik, bu borçları bilerek geldik. Çok düzgün işleyen bir belediye, belediyecilik olsaydı zaten biz aday olmazdık, eğitimci kimliğimiz devam ederdi. Bizim yakınmak gibi, mazeret bulmak gibi bir konumumuz yok. Biz çözüm üreteceğiz, çözümler bulacağız. Biz Çatalağzı’nın 1954 yılında kurulan belediyenin makus tarihini değiştireceğiz” dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.