Hamzaçebi’den belediyelere önemli hatırlatma

“Su depoları acilen temizlenmeli, yenilenmeli ya da seramik kaplı depolar haline getirilmelidir”

Yaşam Yayın: 12 May 2025 - Monday - Güncelleme: 12.05.2025 18:21:00
Editör - SEDA FİDAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, yapılan su kesintileri sonrası musluklardan akan çamurlu su konusuna değinerek, belediyelerin buna karşı önlem alması gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi ana isale hattında yapılan kesintiler sonrası musluklardan akan çamurlu suyun tehlikeli salgın hastalıklar olan tifo, kolera, dizanteri gibi bağırsak enfeksiyonlarına, hepatit A, çocuk felci, kan ve solunum enfeksiyonlarına neden olabildiğini belirterek, belediyelerin zaman geçirmeden ana isale ve şebeke hatlarında yer alan su depolarının dip temizliklerinin yapılması, eski tip su depolarının yenilenmesi, içleri seramik kaplı depolar haline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hamzaçebi yaptığı açıklamasında; “Bildiğiniz gibi dün Ana isale hattında arıza nedeniyle su kesintisi yapıldı. Akabinde her arıza sonrası olduğu gibi musluklarımızdan simsiyah çamurlu su aktı.

Ne yazık ki bu durumu her su kesintisinde yaşıyoruz. Ama nedenini araştıran gerekli tedbirleri ve önlemleri alan kimse çıkmıyor. Her halde kimse sorumluluk almak istemiyor. Veya sorumlu olanlar bu durumu önemsemiyor. Ama evlerde bilerek veya farkında olmadan bu su kullanılıyor. Okullarda öğrenciler bu suyu kullanıyor. Halka açık olan çeşmelerden bu su kullanılıyor. 

Benim bildiğim, bu kirliliğin büyük ölçüde mahallelere şebeke suyunu sağlayan su depolarından kaynaklanmış olmasıdır. Çünkü her su kesintisi sonrası depolardaki mevcut su kullanılır. Arıza tamiri yapılır, kesinti biter ve su depolara dolmaya başlar. İşte o zaman depoların dibine çökmüş olan tortu su ile karışıp bir müddet musluklarımızdan çamurlu su olarak akar. İşte bu sular tehlikeli salgın hastalıklar olan tifo, kolera, dizanteri gibi bağırsak enfeksiyonlarına, hepatit A, çocuk felci, kan ve solunum enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu suların süzülerek veya kaynatılarak kullanılması bile patojen bakteri ve virüslerin bulaşmasına engel değildir. O nedenle böyle durumlarda acil önlemlerin alınması gerekmektedir. Burada belediyelere büyük iş düşmekte zaman geçirmeden ana isale ve şebeke hatlarında yer alan su depolarının dip temizliklerinin yapılması, eski tip su depolarının yenilenmesi, içleri seramik kaplı depolar haline getirilmesi gerekir. Bunları, birçok belde de içme suyu projesi ve inşaatı yapan ve su depoları hakkında geniş bilgiye sahip olan bir kişi olarak söylüyorum. Belediyelere belki maliyeti yüksek gelebilir. Ama hijyen açısından bu söylediklerim önemlidir.

Ayrıca şebeke sularına çevresel etkenler nedeniyle de bir takım kum ve partiküllerin karışması sonucu depolanan sular depoyu çok kısa sürede kirletebilir ve bunun akabinde patojen bakteriler ve ajanları suda oluşabilir. O nedenle su depolarının belli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Bu büyük depolar için zahmetli olsa da canlı sağlığı ve çevre sağlığı açısından çok önemlidir.

Yetkililerin bu konularda daha duyarlı olması ve ihmale meydan bırakmaması gerekir” dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.