“EVE DÖNÜŞ PROJESİ TÜRKİYE'NİN KURTULUŞ REÇETESİDİR”

Zonguldak Sanayici İşadamları Derneği Başkanı (ZONSIAD) Nejdet Tıskoğlu BolombergHT Televizyonunda yayınlanan ekonomi programına telefon bağlantısı ile katılarak önemli açıklamalarda ve çağrıda bulundu.

Ekonomi Yayın: 02 Mart 2023 - Perşembe - Güncelleme: 02.03.2023 14:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

Zonguldak Sanayici İşadamları Derneği (ZONSİAD ) tarafından 3 yıl önce başlattıkları “Eve Dönüş” projesinin önemine değinen Tıskoğlu sanayinin ve Türkiye ekonomisinin büyük şehirler gibi Anadolu’ya da taşınması gerektiğinin altını çizdi.

Sanayinin Anadolu’ya taşınması konusunda devlete büyük görevler düştüğünü belirten Tıskoğlu devletin Anadolu’ya özel teşvikler vermesi ve Organize Sanayi Bölgeleri oluşturması gerektiğini dile getirdi.

Önümüzdeki 5 yıl içinde Filyos Limanı, Doğalgazı ile Türkiye’nin incisi olacak dediği Zonguldak iline yatırım çağrısında bulunan Tıskoğlu; “Deprem şerrinden belki de bir hayır doğdu. Ereğli Demir Çeliğin, Türkiye’nin ikinci büyük Limanı Filyos Limanının olduğu yerde, Doğalgazın çıktığı bir yerde, OSB’lerin olduğu bir yerde, çalışacak insan kalitesinin olduğu yerde neden beyaz eşya fabrikası yok? Beyaz eşya fabrikasının bir tanesi buraya gelsin, Ereğli’den saçı alsın, OSB’de üretim yapsın, bu bölgedeki gençler çalışsın, Filyos Limanından da dünyanın her yerine gitsin. Zonguldak Anadolu’ya dönüş ve yatırım için iyi bir örnek diyebilirim”

“Anadolu’ya Yatırım Icın Yatırımcılarımıza Çağrıda Bulunuyorum”

Zonguldak Sanayici İşadamları Derneği Başkanı (ZONSIAD) Nejdet Tıskoğlu ;“Türkiye ekonomisindeki ihracatın % 43’ünü İstanbul ili karşılıyor. Türkiye ekonomisinin yarısı yani kalbi İstanbul ilidir. Eğer sizin kalbiniz durursa hayatiniz devam edemez. Dolayısıyla benim önerim su; Biz aslında ZONSIAD olarak yaklaşık 3 yıl önce eve dönüş diye bir proje başlattık. Artık büyük şehirlerin sıkıştığını, bu sıkışan şehirlerin Anadolu’ya açılması gerektiğini savunduk. Bu büyük şehirlerde Allah korusun bir doğal afet olduğunda ülkenin ekonomisinin de çok sıkıntıya gireceğini söylemiştik.

Bu anlamda biz projemizde başlangıç olarak kendi kablo fabrikamızı İstanbul’dan Zonguldak’a taşıdık ve 300/400 kişilik bir istihdamla beraber Zonguldak İli Çaycuma İlçesinde ekonomiye katkı sağladık. Aslında bu Türkiye’nin bir kurtuluş reçetesi. Çünkü Allah korusun İstanbul’da bir deprem olduğunda Türkiye İstanbul’a yetişemez. Bizim 10 ilimizde bir deprem olduğunda maddi manevi büyük yardımlar İstanbul’dan gitti. Çünkü İstanbul ekonomisi Türkiye ekonomisinin % 43’ü büyüklüğünde. Dolayısıyla burada bir  sıkıntı olduğunda çok büyük sıkıntı yaşarız. Çünkü Türkiye ihracatını yapıyoruz, döviz girdisi oluyor, çok fazla insan yaşıyor. Dolayısıyla tekrar söylüyorum ZONSIAD’in başlattığı “Eve dönüş Projesi” kurtuluş reçetesidir. Anadolu’daki şehirlere yatırım yapılması yönünde yatırımcılarımıza buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Sadece Ankara, İstanbul. Tekirdağ, Kocaali’ye bağlı bir ekonomi değil, Türkiye’nin diğer şehirlerinde ekonomik girdiler yapılması, nüfusun biraz daha Anadolu’ya yoğunlaşması anlamına gelir. Eğer biz bunu yaparsak bugün İstanbul’da ki nüfus  16 milyon olmaz, 10 milyon olur. Çünkü eğer insanlar Zonguldak’ta, Ardahan`da, Edirne de yada başka şehirlerde iş ve aş bulursa İstanbul’da yaşamayı tercih etmezler, dolayısıyla kendi şehirlerine tersine bir göç yaparlar. Bu bağlamda Anadolu’nun gelişmesi gerektiğini, şehirlerin artık ekonomik olarak katkı sağlaması gerektiğini düşünüyorum.

“Hükümetimizin Bölge Bölge Değil, Eşit Teşvik Vermesi Gerekir”

Bu bağlamda da özellikle hükümetimizin de bu bölgelere yani Anadolu’ya özel teşvikler vermesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yani Organize Sanayi Bölgelerinin hazırlanması, küçük sanayilerin hazırlanması ve üçündü, dördüncü, besinci, altıncı bölge diye değil, özellikle su 5 senelik bir zaman dilimiyle beraber “Özel Teşvikli Statü Şehirler” kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum. Yani bölge bölge değil, bütün bölgeler eşit şekilde teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Çünkü insanların tekrar evine dönmesi, tekrar Anadolu’ya dönmesinin cazip bir hale gelmesi gerekiyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.

“Sektör bazında gelişmiş şehirler yaratmamız lazım”

Bunun için çok örnekler var. Özellikle Almanya gibi sanayi ülkesi olan bir ülkedir. Hamburg gibi, Bremen, Münih, Stutgarg, Köln gibi İller sektör bazında gelirmiş. Hamburg enerji sektöründe, Bremen makine sektöründe, Köln elektronik sektöründe gelişmiş illeri Almanya’nın. Dolayısıyla bizlerde bunu yapabiliriz. Öncelikli olarak İstanbul ve daha sonrasında bunu bütün Anadolu’ya yayarak yapabiliriz diye düşünüyorum.

Ben aslen Zonguldaklıyım ve Zonguldak Sanayici İşadamları Dernek Başkanıyım. Zonguldak şuan Türkiye’nin incisi olan bir şehir. Özellikle Enerji başkenti olmaya aday ve Türkiye ekonomisine doğalgazın çıkmasıyla çok büyük katkı sağlayacak bir il. Bir örnek vermek gerekirse Zonguldak Ereğli İlçesinde sac üretiliyor. Burada demir sac firmaları var, Erdemir var, Filyos’ta liman var. Zonguldak’ın ilçelerinde organize sanayi bölgeleri var. Dolayısıyla yatırımcılar Zonguldak İl sınırları içerisine bir beyaz eşya firmasını getirdiğinde veya otomobil fabrikasını getirdiğinde tersine göce katkı sağlamış olacaklar. İkincisi bu şehrin gelişimine katkı sağlamış olacaklar. Üçüncüsü aslında maliyetin yüksek olduğu ihracatınızda maliyeti düşürmüş olacaklar. Ayni Almanya’nın uygulamış olduğu sektörel bazda şehirlerin kurulmasına katkı sağlamış olacaklar. Ben buradan tekrar çağrıda bulunuyorum. Ereğli’de sac üretilirken, Zonguldak Filyos Limanı varken ve Zonguldak’ta organize Sanayi Bölgeleri varken, beyaz eşya ve otomobil fabrikalarının Zonguldak’a gelmesi konusu bir önerim olsun. Bu da özellikle depremle ilgili, doğal afetle ilgili önlem anlamında bir başlangıç olsun.

“OSB alanları oluşturulur ve geliştirilirse, Anadolu’ya geri dönecek çok firma var”

Taşınmak çok kolay şey değil. Evinizi taşıdığınızda bile zorlanıyorsunuz. Çok kolay kararlar değil, çok kolay değil. Dolayısıyla bunu makro anlamda sanayiye endekslediğinizde çok zor şeyler. Özellikle bizim coğrafyamız, Zonguldak coğrafyası çok engebeli bir alan. Yer konusunda sıkıntılarımız var. Eve dönüş projesiyle başlatmış olduğumuz Türkiye’nin kurtuluş reçetesidir diye oluşturduğumuz sloganımızla biz önce kendi firmamızı Zonguldak’a getirdik. Bizimle beraber birçok firmalarda gelmek istediler ama gelememelerinin tek nedeni kesinlikle yer bulamamalarıdır. Dolayısıyla eğer biz Anadolu şehirlerinde biz OSB’lerimizin alt yapılarını hazırlayabilirsek, hızlı bir şekilde firmaların geri dönüsü de sağlanacak. Bizimle beraber çok gelmek isteyen, halen daha bize taleplerini ileten firmalar var ama maalesef OSB ve alan problemimiz var. Bu depremde hızlandırılması anlamında bir başlangıç olsun. Eğer hızlanabilirsek gelecek çok firma var. Mevcut OSB’lerin alanları varsa genişletilmesi gerekiyor, yoksa da OSB alanları çıkartılması gerekiyor. Eğer bunu yapabilirsek deprem riskini çok aza indirgemiş oluruz, insanları büyük şehirden kendi memleketlerine götürmüş oluruz. İstanbul’daki yasam standartları ortada. Anadolu’da yasam olanakları daha kolay. Oralarda insanlar daha mutlu. İnsanlar bir yerden bir yere giderken şehir içinde araç kullanmalarına gerek yok, gıdalarını daha doğal kullanabilecekler hatta kendi bahçelerinde üretebilecekler. Sosyal aktiviteleri çok daha artacak dolayısıyla insanların yasam kalitesi artacak, Hem Anadolu’daki diğer şehirler gelişecek hem deprem kuşağı olan bir gerçeğimizle beraber deprem riskimizi en aza indirgemiş olacağız diye düşünüyorum

“Zonguldak’ta neden beyaz eşya fabrikası yok”

Deprem biz sanayicileri mental ve duygusal olarak etkiledi. Özellikle deprem bölgesine yardımların gitmesi üretimlerin biraz daha durması anlamında deprem etkiledi. İşe odaklanma noktasında yavaşlama yasadık. Neler yapabiliriz, nasıl katkı sağlayabiliriz hem insani hem de maddi anlamda bunlara daha çok yoğunlaştık. Bunun dışında ekonomik olarak çok fazla etkilendiğimizi düşünmüyorum. Ben Filyos’ ta ki Liman ve doğalgazla beraber Türkiye ekonomisi için 5 yıl içerisinde Zonguldak’ın Türkiye’nin bir incisi olacağını düşünüyorum. Deprem şerrinden belki de bir hayır doğru. Ereğli demir Çeliğin, Türkiye’nin ikinci büyük Limanı Filyos Limanının olduğu yerde, Doğalgazın çıktığı bir yerde, OSB’lerin olduğu bir yerde, çalışacak insan kalitesinin olduğu yerde neden beyaz eşya fabrikası yok? Beyaz eşya fabrikasının bir tanesi buraya gelsin, Ereğli’den saçı alsın, OSB’de üretim yapsın, bu bölgedeki gençler çalışsın Filyos Limanından da dünyanın her yerine gitsin. Zonguldak Anadolu’ya dönüş ve yatırım için iyi bir örnek diyebilirim.

“Meslek Liselerinin arttırılması gerekir”

Bu bağlamda ben bir şey daha eklemek istiyorum. Meslek Liseleri bir memleket meselesidir. Ben bir meslek lisesi mezunuyum. Dolayısıyla meslek lisesi insanların özellikle beyaz yaka ve mavi yaka istihdamı anlamında çok önemli olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla meslek Liselerinin tekrar aktif hale gelip özellikle bu bölgelerde, Anadolu’da beyaz yaka ve mavi yaka ihtiyacını karşılayacaklarını düşünüyorum. Bunlar benim önerilerim ve çağrım olsun.

“Eve dönüş projesinin ivedilikle hayata geçmesi lazım”

Bizim ekonomiyi sadece İstanbul’a veya büyük şehirlere yaymamamız lazım. Farklı şehirlere, farklı şekillerde yatırımlar yaparak eve dönüsü sağlamamız lazım. Türkiye ihracatının 5 43’ünün İstanbul’da olduğunu ve 16 milyonluk bir nüfus olduğunu düşündüğümüzde hızlı bir şekilde İstanbul’dan çıkış planının “Eve dönüş Projesi” ile ivedilikle olması gerektiğini düşünüyorum.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.