"Eskiler onarılmalı, yenileri yapılmalı"
İnşaat Mühendisi Müteahhit Turgut Hamzaçebi Zonguldak'ta az sayıda kalmış tarihi konakların önemine değinerek, yıkılmaya yüz tutmuş konakların orijinal hale getirilerek hayata kazandırılması gerektiğini belirtti.
Kültür
Yayın: 14 Nisan 2025 - Pazartesi - Güncelleme: 14.04.2025 21:29:00
Editör -
SEDA FİDAN
Okuma Süresi: 3 dk.

Bir zamanlar konakları ile anılan Zonguldak'ta tarihi konakların önemine değinen inşaat mühendisi Turgut Hamzaçebi, şehirleşmeden kaynaklanan apartman yaşamından sıkılan insanlar için kaybolmaya yüz tutmuş tarihi binaların onarılarak hayata kazandırılması ve yenilerinin yapılması gerektiğini belirtti.
Hamzaçebi; "Zonguldak ili ve bazı ilçelerinde 17-19 ve 20. Yy arasında çok sayıda 2 ya da 3 katlı gösterişli konaklar yapılmıştı. Bunlardan ne yazık ki günümüze kadar gelebilen bir elin parmak sayısının geçmiyor. Kimisi zamana, kimisi tabiat şartlarına, kimisi ilgisizlik yüzünden yok oldular. Geçmiş tarihlerde fotoğraflara yansıyan ve günümüze gelmeyi başaran Konak tipli evlere baktığımız da 2 ya da 3 katlı kagir konak olduklarını ve dış cephelerinde, zemin kattan üst katı desteklemek amacıyla yapılmış ahşap sütunlar kullanıldığını görüyoruz.
Tarihi binalar ne kadar ilkel gözükürse gözüksünler, hiç bir modern binanın sahip olmadığı yaşanmışlığı, Geçmişin izlerini, bir zamanların anılarını, birilerinin yitip gitmiş yaşamlarını barındırmaları sebebiyle özeldir. Bence şehirleri anlamlı kılan bu yapıların varlığıdır. İnsanlar sokaktan geçerken tarihi evleri görünce duygulanırlar.
Tasarımı güzel, tarihi binaların restore edilerek miras kültürüne kazandırılmaları gerekir. Eski binalar İnsanlara değişik his sıcaklık ve güzel duygular kazandırır. Yeni modern binaların birçok avantajı olsa da dezavantajları göz ardı edilmemelidir. Bu dezavantajlar bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle apartman yaşamı ile birliktegelen gürültü ve komşu ilişkileri gibi sorunlar sakin bir yaşam arayanlar için büyük birer engel oluşturabilir. Diğer bir dezavantaj ise özel alan eksikliğidir. Apartman yaşamı sakinlerine genellikle sınırlı ortak alanlar sunar. Bu durum bireylerin kendilerini rahat hissetmemesine yol açabilir. Kişisel alanın daralması bireylerin ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Fotoğrafını gördüğünüz bu tür binaların orijinal hali muhafaza edilerek hayata kazandırılması gerekir. Bu kültür açısından önemlidir. Bunun gibi yeni binalarında yapılıp hizmete sunulması çevre ve doğanın korunması açısından ve toplum psikolojisi bakımından önem arz eder" dedi.
Yorumlar (0)