Doğal gaz ve elektrik fiyatları için açıklama! "Mart'ta indirim olabilir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz ve elektrik fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Yayın: 30 Ocak 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 30.01.2023 13:50:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Enerjinin büyük oranda yerli kaynaklar, yerli insan kaynağı ile üretimi olmazsa olmazımızdır. 6 yıl önce milli enerji ve maden politikamızı açıklarken güçlü bir niyet beyanında bulunmuştuk. Bugün açıkladığımız strateji belgesindeki birçok hususu hayata geçirdiğimizi görüyoruz.

"30 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK BÜYÜKLÜKTE"

Karadeniz gazı şu anki yaklaşık rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte hamdolsun, yeni keşiflerle inşallah bu süre daha da uzayacak, biz buna inanıyoruz. Doğal gaz depolama ve dağıtım işlemleri en az 50 yıla tekabül ediyor.

Karadeniz gazı inşallah ilk fazı mart ayı sonlarına doğru devreye girecek tam kapasite üretimde gaz ihtiyacımızın 4’te 1’ini buradan karşılayabilir hale geleceğiz. Bu Türkiye’nin gaz ithalatının 4’te 1 azalması demek.

Karadeniz gazını örnek alırsak enerji bağımsızlığımıza önce yerli ekipman, yerli insan kaynağı ile başladık. Bu gelişmeler beraberinde kaynak bağımsızlığını da getirmiş oldu. Deniz tabanına yerleştirilecek 42 tabanın 33’ünü deniz tabanına indirdik.
Oldukça zor bir iş. Bu ekipmanların en önemlilerinden birisi olan toplama ve dağıtım haznesi deniz tabanına başarıyla indirdik 240 tonluk malzeme ve ekipmanlardan oluşuyor.

Derin deniz kısmında ana kordon hattını deniz tabanına döşedik. Ocak ayı başlarında son etütlerine başladık. Test işlemleri devam ediyor. 8 binin üzerinde bir personel yoğun bir şekilde çalışma yapıyor.

Denizden gelecek gazı karada işleyecek doğal gaz işleme tesisinin inşaatını yüzde 90’lar seviyesinde tamamladık.

Ocak ayında deniz tabanındaki montaj çalışmalarını tamamlayarak test çalışmalarına başladık. Faz 1 için gereken bütün kuyuların sondajı tamamlanmış oldu.

Çaycuma 1 kuyusundaki keşfin ardından bölgede yeni sondaj çalışmalarımız olacak. Bölgeye komşu benzer yapıdaki diğer jeolojik sahalarda bu sondajları planlıyoruz. Oralardan da inşallah milletimize yeni müjdeler vermeyi umut ediyoruz.

DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK FİYATLARI HAKKINDA

 

Sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 13 ile 16 arasında indirim yapmıştık. 2022 kasım ayından buyana sanayinin kullandığı doğal gazda toplam yüzde 24 ile yüzde 38 oranında bir indirim gerçekleşmiş oldu. Enflasyonda bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz.

"MART AYINDA YENİ İNDİRİM GELEBİLİR"

Bir diğer indirim de elektrikten geldi. Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatlarını 2022 aralık ayında 4800 olarak belirlemiştik. 4200’e indirilmiştir. Yeni bir düzenleme ile 4200 liradan 3600 liraya düşürmüş olduk. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımız maliyetlerinde yüzde 15’lere varan oranda bir düşüşten yararlanmış olacaklar. Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim söz konusu olabilir.

Türkiye gaz pazarı önümüzdeki dönem büyük bir süpermarket gibi çok farklı seçeneklerin yer aldığı bir yapıya kavuşacak. Çok oyunculu, çok kaynak girişli ve yüksek hacme sahip piyasa varlığına ulaşacak. Doğal gazın üretilmesi, ithal edilmesi, ticaretinin yapılabilmesi ve ihraç edilebilmesi için yeterli alt yapıya, mental yönetim felsefesine, uluslararası bilgi ver tecrübeye sahibiz.

İstanbul’da 14-15 Şubat tarihlerinde İstanbul Gaz Zirvesi düzenleyeceğiz. Orta Doğu, Akdeniz, Hazar ve Orta Asya’nın tedarikçi ülkeleri ile Avrupa’nın tüketici ülkelerini bir masada toplayacağız.

Zirvede enerji bakanlarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşların, özel sektörün, temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede küresel gelişmelerin enerji sektörüne etkilerini, arz talepteki değişimlerin fiyatlandırmaları ve küresel arz güvenliği konularını ele alacağız.
İstanbul yeni dönemde enerjinin de yeni merkezi olacak. İstanbul’un tarihsel bir birikimi var. Birikimden daha güvenli bir gelecek inşa etmek adına faydalanmayı düşünüyoruz. Enerji iş birliğimizi geliştirmek için enerji forumu mekanizmaları tesis ettik. Azerbaycan ve Almanya ile bu mekanizmaları oluşturduk."

 
 
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.