Yapılandırma geliyor

Yapılandırma düzenlemesi için çalışma başlatıldı. Buna göre; devlete olan vergi, ceza ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilecek

Ekonomi Yayın: 21 Ocak 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 21.01.2023 11:54:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Borçların faizinde önemli indirimler olacak. Bazı cezalarda belirlenen sürede ödeme olursa anaparadan dahi indirim gündeme gelebilecek. 31 Aralık 2022’den önceki borçlar kapsamda olacak. 

HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK?

Hükümet, devlete olan tüm borçlara ödeme kolaylığı getirmeye hazırlanıyor. Buna göre, 31 Aralık 2022’ye kadar olan borçlar yapılandırılarak taksitler halinde uzun vadede ya da peşin olarak cazip imkanlarla ödenebilecek. Düzenleme kapsamında ayrıca şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı da getirilmesi planlanıyor. Yapılacak düzenlemeyle yapılandırma imkanı sunulması beklenen ceza ve borçlar şöyle:

  • Vergi borç ve cezaları.
  • Gecikmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu.
  • Trafik cezaları.
  • Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları.
  • Seçim, nüfus, askerlik para cezaları.
  • Öğrenim ve katkı kredisi borcu.
  • İdari para cezaları.
  • Emlak Vergisi borçları.
  • Belediyelere olan su ve katı atık ücreti borçları.
  • Bağkur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları.
  • Matrah ve vergi artırımı sonucu oluşan borçlar.
  • İşletme kaydının düzeltilmesiyle doğan borçlar.
  • Vergi incelemesi devam eden alacaklar.
  • 2021’deki yasadan yararlanıp, yapılandırması bozulanlar, bu yasa kapsamında ödenmeye devam edilen borçlar.

NE KADARLIK İNDİRİM VAR?

Halk arasında ‘af’ olarak tabir edilen düzenlemenin pazartesi günkü kabine toplantısında görüşülmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor. 2020 ve 2021 yıllarında da benzer bir borç ödeme kolaylığı sağlanmıştı. Söz konusu yapılandırma düzenlemeleriyle borçların biriken faizlerinde yüzde 90’a varan indirimler sağlanmıştı. Yine küçük tutarlı borçların silinmesinden, trafik cezası gibi bazı idari anapara cezalarında indirim gibi uygulamalar da gündeme gelmişti. Yeni yapılandırmada da benzer uygulamaların devreye alınması yüksek ihtimal.

EN KAPSAMLI PAKET OLACAK

2020 yılındaki paket 500, 2021’deki paket ise 244.5 milyar liralık borç ve cezaları kapsamıştı. Pazartesi günü açıklanacak paketin miktar olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketi olması öngörülüyor. Paketin en geç şubat ortasında yasalaşması bekleniyor.

BAĞKUR’LU İÇİN EYT FIRSATI

7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında Bağkur borçlarını 1 Kasım 2021’e kadar ödeyemeyen veya yapılandırmayanların 30 Nisan 2021’den önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurulmuş ve silinmişti. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Kasım 2021 itibarıyla yeniden başlatılmıştı. Bu tarihten sonra da primini zamanında yatıramayanlar oldu. Şimdi bu prim borçları için ödeme kolaylığı sağlanacak. Böylece EYT ile emekli olmayı planlayan esnaf ve sanatkara da önemli bir fırsat sunulmuş olacak.

2021’DE TAKSİT UYGULAMASI NASIL OLMUŞTU?

Bir önceki yapılandırma düzenlemesiyle borçların 18 taksit halinde 36 ayda yani 3 yılda ödenebilmesinin yolu açılmıştı. Burada iki ayda bir olmak üzere 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit seçenekleri sunulmuştu. Anapara artı enflasyon farkından oluşan tutara, taksit vadesine göre katsayı uygulanmıştı. Gecikme cezasının hesaplanmasında ise aylık yüzde 0.35’lik enflasyon farkı uygulanmıştı.Öte yandan peşin ödemenin teşvik edildiği yapılandırmayla, anapara tutarını ilk taksit ödeme süresinde ödeyenlerden gecikme farkı yerine belirlenen enflasyon farkının sadece yüzde 10’u tahsil edilmiş, yani biriken faizin yüzde 90’ı silinmişti. Yine taksiti seçip yapılandırılan borcun tamamını ikinci taksit süresinde kapatanlar için enflasyon farkında yüzde 50 indirim yapılmıştı.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.